Polikistik Over (PCOS) Beslenmesi

POLİKİSTİK OVER

Polikistik over sendromu, yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen endokrin bir hastalıktır. Adet düzensizliği ile kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, tüylenme, sivilcelenme gibi pek çok rahatsızlığı da beraberinde getiren bir rahatsızlıktır.

PCOS üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. Her 15 kadının birisinde görülmektedir.

PCOS bulunan kadınların çoğunda karın bölgesinde yağlanma, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede cho tüketimi ve hipoglisemik dönemler yaşanabilir.

PCOS’da hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonları anormal şekilde üretilir. Bu dengesizlikten ötürü adet döngüsü değişir ve her ay düzenli yumurtlama gerçekleşmez veya mens hiç yaşanmaz. Ve yumurtalıklarda erkeklik hormonu üretimi de artar. Salgılanan bu erkeklik hormonu (androjenler) östrojene dönüşür ve bu östrojen LH üretimini arttırır ve kısır döngü ortaya çıkar. Genel olarak insülin hormonu metabolizmasında da bozukluk söz konusu olabileceğinden insüline karşı bir direnç ortaya çıkmaya başlar.

PCOS tedavisinde öncelik kilo kaybı olmalıdır. Ancak kilo kaybı hızı diğer bireylere göre yavaştır. Bundan dolayı sabırlı davranmalı ve programdan vazgeçilmemelidir.

PCOS ve beslenme de düşük karbonhidratlı ve düşük GI’lı beslenme tercih edilmelidir. Düşük karbonhidratlı yüksek proteinli beslenme planı uygulandıkça insülin direncini kırabilir fakat uzun süre yapıldığında proteinlerin karbonhidrat yerine kullanılması söz konusu olabileceğinden dikkat edilmelidir.

Yüksek lif alımını sağlamak için sebze, meyve ve baklagil tüketimine ağırlık verilmelidir.

Genelde 3-4 saatlik yeme aralığı belirlenmelidir. Daha fazla ve sağlıklı bir taki için mutlaka Diyetisyenden destek alınmalıdır.

Dyt.Zeliha Atlı

Dyt.Ali Yoldaş

ALZE Sağlıklı Yaşam Merkezi